LESZ-E CIGÁNY MINISZTERELNÖKÜNK? - FUTUR

Írta: futur

LESZ-E CIGÁNY MINISZTERELNÖKÜNK?

2014.02.05. 21:12

Még mindig elég rossz lehet cigánynak lenni Magyarországon. A Jobbik 14%-on, országos szinten meg kizárólag a tehetségkutatókban láthatók romák pozitív szerepben. Pedig, ha legalább tartani akarjuk a 30-40 éves lemaradásunkat a rothadó nyugathoz képest, lassan meg kéne jelenniük a cigány rendőrfőnököknek a magyar filmekben. Lehet, hogy sosem lesz saját Obamánk, roma miniszterelnökünk?

A Super TV2-n futó Hal a tortán műsorában Nótár Mary is benne van. A szerkesztők minden szereplőhöz kapcsolnak egy gagyi szókapcsolatot, Puskás Peti például a gasztronomia mesterlövésze titulust kapta, vagy valami ilyesmit. Mary-nél a következőt dobták művészneve mellé: a roma popdíva.

obi.jpg

Jé, ott egy néger!


Zeneileg inkább hagyjuk az egészet, a lényeg, hogy a vezető kertévék kreatívjai még mindig jelzőként használják a roma szót a romákra. Ez azt jelenti, hogy a topon lévő kokszis kommunikációs szakemberek kb. ott járnak., ahol a kilencvenes években a sportkommentátorok, akik simán nyomtak olyanokat, hogy “a labda ismét a színesbőrű játékosnál”, vagy hogy “a Ferencváros fekete légiósa”. Ez volt az a terület, ugye, ahol gyakrabban lehetett találkozni fajunk távolabbi egyedeivel, és ez eléggé odabaszott a Surdán nevelkedett autóstáskás fateroknak. Ez mára redukálódot arra, hogy Sebestyén Balázs néha beszopatja Pákót, meg hogy a lakótepeli rappertesók niggerezik egymást a pingpongasztalon szotyizva.

A zsidó mesterfodrász


Régi klisé, hogy a kertévéknek nem feladata a népnevelés (agyrohasztó híradók, retardált gyerekműsorok), és az sem mérhető egyértelműen, milyen hatással van a roma integrációra az országosan elérhető tévéműsorok szóhasználata, de más területen is szembetűnő az ötlettelen címkézés. Úgy tűnik, hogy a copywriterek legtöbbször annyira sem erőltetik meg magukat, hogy az első ötlet után egy következőn törjék a fejüket, ha valami jelzővel kell színesíteniük a hírérték nélküli hülyeségeket. Valószínűleg van erre is egy generátoruk tele szókapcsolattokkal, amik (amelyek) elő és utótagjait tetszés szerint lehet variálni.

a szőke szépség
a jóképű színész
a kigyúrt sportoló
a szexi színésznő
a sármos énekes
a céltudatos üzletasszony
a népszerű mesterfodrász

Pedig lehetne sokkal érdekesebb:

a zsidó időjárás jelentő
a vörhenyes műsorvezetőnő
a narancsbőrös énekesnő
a csigazabáló rádiós
a kopasz sztártoxikológus
a dagadt rendező
a sváb bemondó
a hazug pszichológus

A négerezős sportriporterek korában jött be hozzánk mainstreambe az amerikai hiphop az MTV Europe-on keresztül, és lassan egyre furcsább lett, amikor valaki olyat mondott, hogy “képzeld, láttam egy négert az utcán pulcsiban”. A magyar romák főleg a tehetségkutatókon és valóságshow-kon keresztül kerültek szem elé (a játékfilmeken kívül), és ma már olyan cégek is be merik vállalni őket tévéreklámban, mint a Danone és a Lipton. Ez azonban inkább csak a showbizniszben jelentett előrelépést a romák számára. Nagyon messze vagyunk attól, hogy a munkahelyeken és a közéletben tömegével kerüljenek befolyásos pozícióba, vagy legalább valaki átadja a helyet a villamoson az öreg cigánynak.
 

Mindenki cigányozik


Amerikában jó ideje nem menő jelzőként használni egy emberre a fekete szót csak azért, mert fekete, és a niggerezés is visszaszorult Texas környékére meg a rapszámokba. Ehhez képest nálunk az is cigányozik rendesen, akinek semmi baja a romákkal. A cigány szó beépült a mindennapi szókincsünkbe, és nem a legtutibb dolgokra használjuk.

Ne legyél már cigány! Adj egy slukkot nekem is, geci!
Cigánykodik ezzel az alacsony jutalékkal ez a fasz főnök.
Mekkora cigány már ez a Peti, hogy ráment a Szabi csajára, bazmeg.
- Ellopták a telefonom /- Ne bassz, cigány volt?

A szerdai Hal a tortán végén az Ebony and ivory-t nyomja a féletióp Bebe meg valami Biga nevű csávó, aki fehér.

 

44 komment

Címkék: politika roma

A bejegyzés trackback címe:

https://futur.blog.hu/api/trackback/id/tr795800599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.06. 08:33:13

Már van, Orbán részben cigány származású.

csepke 2014.02.06. 11:44:06

Jaj de magas labda! ;)

hambig 2014.02.06. 11:44:55

Az biztos, hogy a Győzike show csak a sztereotípiákat mélyítette. Hangosak, erőszakosak, ostobák voltak a képernyőn.
Az biztos nem segít.

dr_itzek (törölt) 2014.02.06. 11:47:50

Nem véletlen, hogy a cigányságról ez a kép alakult ki. Nem akarom felhozni Kanadát példaként, de azon miért nem gondolkodik el egy tojásfejű sem, hogy még a naaagy Nyugat is képes belátni róluk mennyire semmirekellők? Sherlock Holmes: Árnyjáték? Vagy a Blöff c. film? Valahogy ezekben az alkotásokban képesek úgy bemutatni a cigányokat ahogy a való életben is vannak. Amíg így viselkednek, szerintem ne is várjanak többet, aki meg mást gondol, nyugodtan költözzön be a cigánysorra...egy hét után kíváncsi leszek a véleményére ;)

2014.02.06. 11:50:43

Most is éppen az van, de 50 év múlva már csak az lesz. Akkor már többen lesznek a cigányok, mint a magyarok.

2014.02.06. 11:56:10

Talán a romáknak kellene az 500 éves lemaradásukat behozni, akkor mi is be tudnánk azt 30-40 évet.
Nem cigánynak rossz lenni ebben az országban, hanem a cigány szomszédjának, falubelijének. Mert akkor éjjel-nappal az életedért aggódhatsz, míg ha cigány vagy, akkor csak annyiért, hogy elég lesz a segély egy hétig.

2014.02.06. 12:05:15

Jaj, cigányútra ment a falat. Izé, polkorrekt leszek. Kisebbségi útra ment. Aztán ennek örömére hányok egy kisebbségi kereket.

SemBoga 2014.02.06. 12:09:56

a poszter most mit is szeretett volna ebből kihozni?

az orsós név hallatán mi jut az eszébe

2014.02.06. 12:11:39

Namost vagy én vagyok értetlen hülye, vagy a poszt egy sefülesefarka zagyvaság, amiről fogalmam sincs, hogy végülis mit akar közölni.

kalandfereg 2014.02.06. 12:18:19

Én is azt akartam írni, hogy mit lesz, van! A cigányság helyében mindazonáltal nem lennék büszke rá és nem csak azért, mert ő se büszke a cigányságára.

mikka 2014.02.06. 12:22:25

ne obamázzal
arról beszélj hogy mikor lesz feka elnöke a franciáknak vagy miniszterelnöke az angoloknak :)

A rokkant is ember · http://arokkantisember.blog.hu 2014.02.06. 12:25:08

Azért egyet ne felejtsünk ám! A feketék vs. cigányok összevetésben óriási különbségek vannak ám - és nem az utóbbiak javára.... Elég csak arra gondolni, hogy a feketéknek volt értelmisége, voltak polgárjogi harcosok, akik fel AKARTAK emelkedni, és TETTEK is érte. (És nem azt nézték, hogy tömjék tele a zsebüket a húsosfazék mellett, a nagyon fontos kisebbségi önkormányzatokban. Tényleg, Amerikában létezik egyáltalán ez a fogalom? Na ugye...) Míg itt a cigányok max. csak a markukat tartják segélyért....addig ne is álmodozzanak cigány Obamáról, amíg nem lesz közülük egy cigány Luther King, tehát olyas valaki, akire ők felnéznek és a többségi társadalom is tiszteli.

martineden 2014.02.06. 12:26:45

LESZ-E CIGÁNY MINISZTERELNÖKÜNK?....De hiszen 4 eve az van

degeneral 2014.02.06. 12:42:54

Nem tudom, honnan veszi a szerzo, hogy az USAban nem elfogadott a fekete jelzo.

Elfogadott. A nigger valoban nem az igazi, de egy vilaglatott fekete baratomat csak Irorszagban niggereztek le. De ott tobbszor is.

vontod75 2014.02.06. 12:46:32

@A rokkant is ember: Továbbá a feketéket akaratuk ellenére hurcolták a tengeren túlra, ellenben a cigányokkal, akiket mi magyarok sosem vetettünk rabszolgasorba.
Ráadásul az elmúlt időszak európai tapasztalatai azt mutatják, hogy a cigány kisebbséghez való tartozás leginkább akkor fontos, ha valamilyen szociális transzfert kell lenyúlni.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.02.06. 12:50:26

@A rokkant is ember:
"addig ne is álmodozzanak cigány Obamáról, amíg nem lesz közülük egy cigány Luther King"

Ott a pont...

borso 2014.02.06. 12:51:09

sajnos 4 éve az van 20-on x éve pedig munka helyett a cigány népszokás hagymányait érvényesíti: értsd: lop, csal hazudik, átver....... ölni még nem ölt, de ki tudja, hogy átvitt értelemben........

Gérard Duchemin 2014.02.06. 13:18:40

Én úgy tudom Orbán részben cigány származású személy, tehát már van úgymond roma miniszterelnökünk. Persze nekem mindegy lenne, milyen származású, afrikai vagy kínai csak normálisabban gondolkodhatna mint ez az Orbán itt ni.

Csetepaté márki 2014.02.06. 13:22:24

"Pedig, ha legalább tartani akarjuk a 30-40 éves lemaradásunkat a rothadó nyugathoz képest, lassan meg kéne jelenniük a cigány rendőrfőnököknek a magyar filmekben."

Ekkora baromságokat egy mondatba sűríteni nem kis teljesítmény.
Jól van, hozzuk be a "lemaradást"!
Egy film a cigány rendőrfőnökről, egy a cigány orvosról, egy sorozat a cigány atomfizikusokról oszt gól.
Legyen egy film arról is, hogy Szaúd-Arábia olajkészletének a tízszeresét találják meg Kisputri-Alsóröcsöge alatt.
A valósághoz annak sincs köze, meg nem is változtatja meg. Nincs film, nincs felzárkózás, ja.

Hände hoch! 2014.02.06. 13:22:51

Először odáig kéne eljutni, hogy a cigányok ne betörni, hanem dolgozni járjanak.

Gérard Duchemin 2014.02.06. 13:24:18

@degeneral: Pedig tényleg nem divat ott (és más kultúrhelyen) a fekete, vagy ázsiai vagy más hasonló szó jelzőként való használata, kivéve ha valamiért mindenképp hangsúlyozni kell. Amúgy ez érthető olyan szempontból is, hogy nem számíthat különlegességnek az, hogy valaki afrikai eredetű, ott ahol a lakosság tekintélyes része az.

Gérard Duchemin 2014.02.06. 13:25:44

@Hände hoch!:

"Először odáig kéne eljutni, hogy a cigányok ne betörni, hanem dolgozni járjanak."

Azt látom, hogy fasiszta vagy, de felhívnám a figyelmedet, hogy az általánosításod sértő azoknak a cigányoknak, akik nem lopni, hanem dolgozni járnak.

Csetepaté márki 2014.02.06. 13:41:44

Provokatív maga a cím is. Ha a cigányt kicseréljük magyarra, nem tennénk ki az ablakba, amit rasszizmus és antiszemitizmus nevében kapnánk.

ammiel 2014.02.06. 13:42:39

OV nem cigány, még félig se: a Bibó kollégiumban a hozzá hasonlókkal alapította a Fideszt. (Kik is azok? Deutsh Tamás, Szájer József stb. kik is ők? Nem félig, hanem egészen? OV akkor is, fiatalon is vezéregyéniség volt, majd pont egy roma lesz a tekintély egy olyan helyen, ahopl azért vmit le is kell tenni az asztalra.
Amúgy mióta kerülhetett a Bibóhoz cigány? Ennyi tájékozatlan kommentelő egyrakáson: mert vki felkapta ezt a baromságot, a többi meg birkamódra bégeti.
Azt se tudom a blogger józan-e? A magyar romák arra is alulképzettek,(nagyon kicsi réteg kivételével) hogy középkategóriájú szellemi foglalkozást űzzenek. Nem tud, nem is akar tanulni!
Akkor meg...?

Gülücsipacsodamuki 2014.02.06. 13:44:23

Milyen elvárásokat lehetne támasztani egy olyan népcsoportnak, ami semmiféle értelmiségi réteggel nem rendelkezik, leszámítva a libsik által előretolt büfé-ruhatáras végzettségű, jajveszélykelő díszcigányokat? Miért csak a művészetek terén tudnak valami értékelhetőt produkálni? Miért nincsenek cigány katonák, rendőrök, orvosok, tanárok, fizikusok, laboránsok, mérnökök, tűzoltók....? Vagy nem is lehetne ilyen magas elvárásokat elvárni, egy 2-3000 szókinccsel rendelkező népcsoportról?

sántán sándor 2014.02.06. 13:49:56

az első amelyik megtanul írni-olvasni tőlem lehet miniszterelnök.

Mérnork 2014.02.06. 13:58:07

Az remélem megvan a poszt tolónak, hogy Obama legalább annyira fehér, mint fekete, és kb. annyira tipikus amerikai fekete ő, mint mondjuk G. W. Bush. Fekete apukája két éves korában otthagyta, onnantól gyakorlatilag annyi kapcsolata volt feketékkel, mint bármely fehér származású amerikainak, sőt még kevesebb, mivel többet élt Indonéziában, mint Hawaiin. Szóval ő kulturálisan és sokkal inkább egy fehér, csak ügyesen kihasználta a fenotipusából eredő előnyöket.

Morfologista 2014.02.06. 14:06:54

De mégis, vajon kire gondolhatott a kedves posztoló? Van-e már neki konkrét jelöltje? Kíváncsi lennék, hogy a sok ismert cigány politikus közül kit tart a miniszterelnökségre méltónak! A Farkas Flórit? Vagy a Horváth Aladárt esetleg? Kit? Mert még ha lenne is akár egyetlen arra alkalmas a cigányság sorában, elhiheti a kedves posztoló, hogy semmilyen ellenérzésem nem lenne vele szemben, de hát nincs. Így ezen sopánkodni marhára felesleges! Egyet tudok érteni azzal, hogy majd ha a magyar cigányság kinevel egy MLK-t vagy csak egy Cassius Clayt, akkor azt mondom ok, elkezdték a felzárkózást, de addig...

Morfologista 2014.02.06. 14:12:50

És az amerikai feketékhez hasonlítani a magyar cigányságot! Ekkora csúsztatást? Mi alapján lennének hasonlók? Mi a közös bennük? De most komolyan! Mert ha azt mondja a kedves posztoló, hogy a párhuzam csupán a bőrszín árnyalata, akkor el kell keserítenem, de a legnagyobb rasszista pont ön. A négerek rengeteget tettek azért, hogy ne legyenek már négerek, hanem amerikai polgárok. Nem a fehérek, nem a sárgák tettek értük, hanem ő maguk. Az ég világon semmiféle közösséget nem látok a feketék és a cigányok között... és még a feltételezés is sértő az afro-amerikaiakra nézve.

cirrmurr 2014.02.06. 14:19:58

Obama nem cigány.Rossz a párhuzam. A négereket behurcolták, megalázták és rabszolgaként dolgoztatták generációkon keresztül.
Ez a romákról nem mondható el ugye??
Roma nem = néger.

Ja hogy tökmindegy mert sötétbőrü? na ez meg a rasszizmus,.... a blogirót minősiti.

cirrmurr 2014.02.06. 14:22:32

@Hände hoch!: Oda járnak. Az a munkájuk :-)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.06. 15:50:42

@dr_itzek: megjegyzem a blöffben a cigók egyáltalán nincsenek rossz színben feltüntetve. tán az a leggerincesebb csapat az egész filmben :)

@Gérard Duchemin: az lehet, hogy fasiszta (ennyiből nem lehet eldönteni), te viszont nem tudod, mit jelent a "fasiszta" szó.

Dr. Valentin Narcisse 2014.02.06. 16:22:00

Azt, hogy miniszterelnök legyen valaki, azt el kell érni. Cigány is elérhet bármit ebben az országban, és a tapasztalatom azt mutatja, hogy aki akar, az el is ér, azt nem gátolja a bőrszíne. Hogy többségük nem akar igazán, az kultúrális adottság. Szerintem rasszista, aki meg akarja változtatni a cigányságot.

Dr. Valentin Narcisse 2014.02.06. 16:25:32

@Gérard Duchemin: Akkor ezt mondd meg a romák többségének is! Ugyanis elég nagy szégyent hoz a többire az a lusta többség, aki minimum semmittevő, de sokszor bűnöző is. (ui: Mielőtt lefasisztázol valakit, tanuld meg, hogy mit jelent az a szó, mert különben hülyének fognak nézni.)

Sword 2014.02.06. 16:27:08

Ha majd arányaiban annyi cigány értelmiségi lesz, mint magyar, akkor talán beszélhetünk ilyesmiről. Ez jelenleg igen ritka. Egyébként már a cím is diszkrimináló, ugyanis cigány férfiről beszél (roma), mint miniszterelnök jelölt. Tehát a nők szóba sem jöhetnek.

Sword 2014.02.06. 16:30:50

Bocsánat, most nézem csak, hogy az index a címoldalra nem merte kitenni a "cigány" szót.
Itt tartunk még mindig.

Fekete Mamba 2014.02.06. 17:09:03

A poszt és kommentjei pontosan tükrözik a magyarországi közbeszédet:
- egyrészt egy teljesen életidegen, okoskodó kérdésfelvetés, amire értelmes válasz nincs (az országnak ugyanis hozzáértő, szorgalmas és becsületes vezetők kellenek, az nem értékmérő, hogy valaki cigány, magyar, sváb stb. Külön röhej, hogy egy népcsoport neve, amit saját maga is használ, megbélyegzésnek minősül)
- másrészről a nettó, fröcsögő rasszisták kórusa.
Jelenleg ez a két, átlátszóan gügye tévedés ill. hazugság küzd egymással a cigányokkal kapcsolatos nagyon színvonaltalan vitában: a hivatásos "jogvédők" szerint csak a többség mocskos rasszizmusa az oka a cigányság minden bajának, akik csak alig várják, hogy dolgozhassanak, csak nem engedik őket.
A kis nyilaspalánták meg úgy csinálnak, mintha csak be kéne sétálni egy munkahelyre, és már írnák is a szerződést a cigánynak, vagy bárki másnak, közben meg többdiplomás, nyelveket beszélő szakemberek is évekig vergődnek, mert a valóságban meg alig van állás. De az is igaz, hogy van egy óriási tömeg is. (NEM csak cigányok), amelyik képzettség nélkül, sajátos szokásrendszerrel, motiválatlanul lényegében alkalmazhatatlan.

És eközben az oktatásban folyamatosan zajlik a pénzkivonás, a kretén színvonalú ide-oda szervezés, hogy legyen utánpótlása a szakképzetlen, műveletlen proletár seregnek, legyünk Albánia minél gyorsabban.

Gyorgy Nagy 2014.02.06. 19:51:54

Lesz-e? Már van a legrosszabik fajtából

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.07. 03:02:43

már most is cigány a miniszterelnök, csak ez nem téma Magyarországon, nem az a legnagyobb baj vele, hogy cigány, hanem amit csinál az országgal

@A rokkant is ember: mondjuk ez a Martin Luther King imádat is annak köszönhető, hogy nem tudod, hogy milyen ellentmondásos személyiség volt valójában
egy hipokrita törtető volt
amúgy King köpönyegéből bújtak elő azok a mai néger jogvédők, polgárjogi harcosok is, akik mivel már mindent elértek a négerek jogi téren, más vonalon próbálnak érvényesülni: bármilyen bűncselekményt követ el egy fekete, rögtön kiállnak a sajtó elé és hibáztatják a rendszert
amikor kivégeznek egy néger elítéltet, rögtön követelik a halálbüntetés betiltását, ha fehér rabot végeznek ki, akkor nem tiltakoznak
mindenből faji kérdést akarnak faragni: lásd Zimmerman ügy, ahol a fehérek elleni gyűlöletre uszítottak, közben Zimmerman latin származású, másrészt meg felmentette a bíróság

ugyancsak a négerek közt nagyon népszerű Malcolm X, aki egy közönséges fekete felsőbbrendűségi harcos volt, terrorista, iszlámista, elítélt, köztörvényes bűncselekményekért lecsukott közönséges bűnöző
meg ugye a Black Panther Party, Black Power stb szervezetek, mozgalmak is a rasszista gyűlöletkeltésből éltek és élnek meg ma is
na az ő példájukat követi ma sok fiatal fekete, akik bandákba verődnek, ha meg lecsukják őket, akkor előadják, hogy ők a rendszer áldozatai, ami persze mindig hibás, de sosem ők a hunyók, mindig a rendszer!

vagy említhetném a sok gengszter rappert, akik ma már a média sztárjai, fiatal feketék milliói követik mindenben őket (megjelenés, öltözködés, szövegek, szleng, fegyverimádat, nők megalázása, pimp kultusz, drogok, alkohol, szexuális szabadosság, bűnözés istenítése)

a másik: Obamának semmi köz nincs azokhoz a feketékhez, akiket a kora újkorban az amerikai kontinensre szállítottak rabszolgának
ez egy hatalmas hazugság, hogy Obama a fekete amerikaiak mintapéldánya lenne
az apja egy kenyai bevándorló, anyja meg fehér
tehát Obama egy második generációs amerikai, semmi köze az amerikai négerek többségéhez, persze a négerek is rasszisták, mert azért mert valaki kicsit feketébb, rögtön istenítik, rá szavaznak, mert feltételezik, hogy ő közülük való
Obama amúgy félig fehér is! pont annyira fehér, mint amennyire fekete
és semmi köze a megalázott, behurcolt blablabla rabszolgákhoz, egy csepp rabszolga vér nincs az ereiben
Arnold Schwarzenegger fia és Obama származási szempontból közelebb van egymáshoz, mint Obama és egy "tősgyökeres" amerikai néger
ugyanis Obama egy afrikai bevándorló fia, senki nem hurcolta őket az USA-ba
anyja meg fehér, Hawaii-on nőtt fel, totál nem fekete nevelést kapott, hanem a fehér nagyanyja nevelte, taníttatta

rasszista dolog, hogy csak azért, mert hasonló a bőrszínük, egyenlőségjelet tesznek egy rabszolga leszármazott néger és egy bevándorolt félnéger közé

Obama teljesítménye amúgy nem éppen fényes, ő tipikusan az az elnök, akit a jó megjelenése, mások által beleképzelt tehetség, a média, főleg az internet és a szimpatizáns celeb sztárok tettek elnökké (fél Hollywood mellette kampányolt)
meg a buta amerikai négerek, akik rasszista indíttatásból azért szavaztak rá, mert hiszen ő is közülünk való
pedig nem is
de Obama ezt a rasszista motivációt kihasználta
ha egy fehér azt mondta volna, hogy azért szavaz Bush-ra, mert hozzá hasonlóan fehér, akkor megkövezik
a négereknek szabad azt mondani, hogy azért szavaznak Obamára, mert olyan, mint ők
amúgy meg kulturálisan, származásban semmi köze Obamának a feketék többségéhez, tehát pusztán a bőrszíne alapján volt szimpatikus nekik

aztán megkapta a béke Nobel-díjat előre a semmire, sokat vártak Obamától, de nem sokat váltott ebből valóra, egy nagy médiablöff volt az egész elnöksége
de legalább ki van pipálva, hogy volt fekete elnökük, nagy dolog...
majd lesz egy Hillary Clinton is, szóval lesz női elnök is
aztán lesz meleg, nyomorék stb.
az alkalmasságról meg szó se esik, csak a könnyen értelmezhető szimbólumok, üzenetek, klisék, hősök kellenek a népnek

továbbá: készüljön film, amiben cigány a rendőrkapitány, orvos, egyetemi professzor (műszaki vagy valami komoly szakos, nem pedig romológus, szociológus, szoc munkás stb. tipikus cigány karrier)
na az ilyen film sci-fi kategóriában versenyezhetne fesztiválokon

az az igazság, hogy Nótár Mary példája sokkal vonzóbb ma a cigány fiatalok előtt, mint az értelmiségieké
de azt mondom előbb talán szakmunkásnak kellene tanulni, mert a többség úgyis ebből tud megélni, nem pedig léhűtő bölcsészként, semmirekellő szakokon lébecolva
ez áll a magyarokra is

Magyarországon jelenleg mindenkinek szar az élete
nem cigány specialitás ez
de cigányok szomszédjának lenni kifejezetten nem leányálom

a néger szó amúgy a magyar nyelvben totál elfogadott, semmi negatív jelentéstartalma nincs alapból
az is érdekes, hogy a négerek Amerikában niggerezik egymást, de ha fehér mondja a sokkal szolidabb negro, black akármi kifejezést, akkor felnégyelik

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.07. 03:26:52

Az amerikai néger polgárjogi megmondóemberek nagy része amúgy semmirekellő, semmihez nem értő szájhős, akik a valós üzleti életben semmit nem értek el soha, általában valami protestáns egyház, szekta, kisegyház vezetői, hatnak a buta tömegekre és mindenféle felhatalmazás nélkül nyögik be a hülyeségeiket a médiába.
Al Sharpton, Jesse Jackson a legismertebb ilyen nagyszájú prédikátorok. De minden bokorban terem egy önjelölt Martin Luther King klón az USA-ban.
Mind a pénz körül forog. Megélhetési jogvédők, róluk vettek példát az ilyen Kolompár Orbán, Horváth Aladár, Farkas Flórián-féle arcok is.

A cigányoknak az a bajuk, hogy a roma vezetőket tekintik példának, akik semmit nem értek el a valódi versenyen alapuló gazdasági életben, a piacon nulla az értékük. Az ő példájuk miatt mennek százával szociológia, szociális munkás, tanító, jogász szakokra a cigány fiatalok. Azt hiszik, hogy majd jogvédőként ők is jól megélnek. Közben a műszaki pályák nem vonzóak számukra, amik valódi felemelkedési lehetőséget jelentenének számukra. A cigány fiatalok másik fele meg gengszter rapper, vagy valami más celeb szeretne lenni. Ez itt a baj.

Void Bunkoid 2014.02.08. 21:33:14

@milliliteratura: nem, nincsenek rossz színben feltüntetve a blöffben, de attól még igen reálisan egy nonkonformista, a hazájukat adó ország átlag normáira parabolikus ívben szaró, öntörvényű népségnek vannak ott is feltüntetve. Ez pedig baj.

Ez pont úgy működik nagyban, mint a te kis saját otthonodban. Ha vendég jön hozzád, akkor lesz szíves úgy viselkedni, ahogy illik. És nem érdekel, hogy otthon a saját köreiben ő a vasárnapi ebéd után rendszeresen az asztalra szarik, ha nálad ezt megcsinálja, akkor megfogod és kihajítod a házból. Nem?

A legtöbb embernek - és nemcsak magyarnak, hanem kanadainak, csehnek, németnek, írnek, satöbbi - ez a legfőbb baja a cigányokkal, hogy oké, szubkultúra, külön nép, anyámkínja, de könyörgöm, X száz év alatt marhára megtanulhatták volna, hogy hogyan illik viselkedni akkor, amikor nem csak maguk között vannak, mert az ő erkölcsi normáik által elfogadott dolgok a legtöbb más nép/kultúra tagjaiból legtöbbször csak felháborodást, viszolygást váltanak ki. Az meg, hogy évszázadok óta sem voltak képesek akklimatizálódni, az természetes hogy előítéleteket szül, ne is csodálkozzanak rajta.

Amint már fentebb is írták sokan, majd amikor lesz olyan, tényleg az egész népükre/kultúrkörükre ható olyan ember, vagy mozgalom, mint akár Kingé, aki igenis a zászlajára tette, hogy ők nem akarnak többé "niggerek" lenni, hanem amerikai állampolgárok, és igen, bevállalják, hogy akkor úgy viselkednek, azt esznek, isznak, dolgoznak, mint a fehérek - na majd akkor szűnhet meg az előítéletesség velük szemben.
süti beállítások módosítása